E-Ticaret Yasası Hakkında

1 Mayıs 2015 tarihinde  yürürlüğe girecek olan ve herkesin merak ettiği Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki kanun maddeleri ve dikkat çeken bölümleri ile ilgili bilgiler vermek istedim.

Bu kanun tasarısının tam metnini ve gerekçelerini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Aslında izinsiz gönderilen iletiler kullanıcıların ilgilerinin kaybolmasına yol açmakta, bu da uzun vadede tepki vermeyen kullanıcı topluluğu ve markaların kullandıkları iletişim araçlarının etkisizleşmesine neden olmakta. Yani izinsiz gönderiler markaların bindikleri dalı kesmesiyle eş anlamda.

Ben bu  yazımda Kanunun elektronik iletiler ile ilgili bölümlerine dikkat çekmek istiyorum.

6.madde de deniyor ki, ‘’Ticari iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir.  Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir.

Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilir.’’

Yani marka ön bir email ile onayı tüketiciden alabilir ama esnaf ve tacir için böyle bir gereklilik yok.

Genelde e ticaret yapan markalar bu ön izini üyelik formları sırasında almaktalar ama üyelerini farklı kaynaklardan toplayan markaların ön izin almaları şart.

Ayrıca devamında iletiyi gönderen markanın bilgilerinin bulunması, ulaşılabilir olması, aldığı izne göre gönderi yapma zorunluğu getiriliyor.  Kullanıcı eğer iletileri istemiyorsa 3 iş günü içerisinde ileti göndermeyi durdurması ve bunun kolay ve ücretsiz olması gerekiyor.

Bu CAN SPAM RULES’ da da dile getiriliyordu, email de iletişim bilgileri olması gerekiyordu, ayrıca araba ürünleri için izin alıp teknoloji iletisi gönderemiyordunuz, ya da kullanıcı unsubscribe olduğunda onu kolay ve ücretsiz listeden çıkartmanız yapmanız gerekiyordu.

Ayrıca gözüme çarpan en önemli maddelerden bir tanesi de 10.madde oldu.

‘’Hizmet sağlayıcı, bu kanun çerçevesinde kullanıcının yapmış olduğu işlemler sebebi ile elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur.  Kişisel verileri ilgili kişinin onayı olmaksızın 3.kişilere iletemez ve başka amaçlarla kullanamaz. ‘’

Bu aslında kullanıcın isminden tutun, hangi ürünü daha çok sevdiğinden ya da harcama alışkanlıklarına kadar giden bir bilgi.  Yani demografik, davranışsal, ilgi alanı ya da harcama alışkanlıklarını paylaşmak ancak kullanıcıdan izin alma şartına bağlı. Bu da ortak veri tabanı kullanan ya da davranışsal bilgileri üçüncü kişiler ile paylaşan hizmet sağlayıcılarının tekrar bir düşünmeleri gerektiğini gösteriyor.

Ama biz kullanıcılara da sorumluluk düştüğüne inanıyorum, bizler de neye imza attığımıza ya da neyi onayladığımıza çok dikkat etmeliyiz.  Bu kanunun biz kullanıcıları ve kişisel bilgilerimizi koruma amaçlı olduğunu unutmayalım.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı indirmek için tıklayın.

One thought on “E-Ticaret Yasası Hakkında

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *