Lifecycle Marketing nedir?

Daha önce de sözünü ettiğimiz gibi email marketing yapan şirketler 3 ana başlıkta toplanıyordu(trial, transition, strategic phase), bu fazlar da sırasıyla email marketing için bir planı ve stratejisi olmayan şirketler, az yada orta derecede planı yada stratejisi olan şirketler ve son olarak planlı ve profesyonel olarak email marketing yapan şirketler olarak açıklanıyordu. Ve en önemlisi ise yapılan anket ve araştırmalarda bu fazlara göre şirketin email marketing’deki ROI(return on investment)’si, kullanıcılarının sadakat derecesi, veritabanlarının büyüme ivmesi ve hatta giderlerinin miktarı değişiyordu.

Planlı ve profesyonel olarak uzun vadede yapılan email marketingin avantajları bu analizler ile ortaya çıkıyordu.(daha detaylı bilgi için bknz: Email marketingde hangi seviyedesiniz )
Son zamanlarda ise internetteki iletişim çılgınlığına bir de sosyal medya eklendi, sosyal medyanın durdurulamaz yükselişi ile bir çok kurum dikkatlerini internete daha da yoğunlaştırdı.

Ölçülebilirilik internetin en büyük avantajlarındadır, bu ne televizyonda, ne radyoda, ne basılı yayında bulunmaktadır. İnternette her şey, en ince ayrıntısına kadar ölçülebilir. Kullanıcıların kullandığı bilgisayarın işletim sistemi , çözünürlüğü, nerden bağlandığı, en çok hangi sayfaları ziyaret ettiği…vs

Emailde de durum aynıdır, maili kimlerin aldığı, kimlerin açtığı, kimlerin tıkladığı, nereleri tıkladığı…vs Işte bu detaylı ölçümlemeler, kurumlara çok büyük avantajlar sağlamaktadır, pazarlama, CRM, satış, reklam stratejilerini bu verilere göre kolaylıkla yapabilmektedirler. Doğru kararlar ile karları katlanarak artmaktadır.

Son dönemde özellikle Amerika’da kullanılan ve email marketing’e yeni bir bakış açısı getiren bir kavram görülmekte:

LIFECYCLE MARKETING

Lifecycle marketing kısaca kullanıcıların davranışlarına göre tetiklenen email iletişimi olarak açıklanabilir. Örneklere(Case study) baktığımızda bu sistem kurumların gelirlerini %500-1600 artırması ile sonuçlanmaktadır.

lifecycle

Genel gönderilerin dışında, kullanıcının davranışına göre(login olma süresi, ürün satın alma alışkanlığı, sitede kalma süresi, aylık ortalama alışveriş miktarı..vs) tetiklenen kişiye özel email gönderileri ile kullanıcıyı daha sadık, daha çok alışveriş yapan, daha sık alışveriş yapan üye haline getirmek mümkündür.

ESP(email servis sağlayıcısı)’nize tüm bunları yapabiliyor mu? Önde gelen ESP’lerin altyapısı(Silverpop, Strongmail, Revotas…vs)  lifecycle marketing’e uygundur, tüm tetikleme gerektiren kampanyaları otomatik olarak yapabilmekte,, artı bir zaman, insan gücü gerektirmemektedir.

Revotas platformunda bu Triggered Campaigns olarak geçmekte, kurumun sitesine entegre edilecek bir kod aracılığı ile tüm kullanıcıların davranışlarına göre, kişiye özel email gönderileri yapılabilmektedir.

Kurum ile yapılan toplantı sonrası planlanan strateji ve kullanıcı davranışı belirlenir ve kod ona göre yaratılır.  Aktivasyon maillerinde bulunacak discount(indirim), kullanıcı belli sürelerde login olmuyorsa gönderilecek email, belli limitin altında yada üstünde yapılan alışverişlerde kullanıcıya gönderilecek email, ürünü sepetine attıktan sonra satın almadan çıkan kullanıcıya gönderilecek discount coupon…vs, bunların hepsi o toplantıda kararlaştırılarak startejiler belirlenir.  Ve tüm planlar kuruma özel yapılarak en yüksek verim hedeflenir.

Artık 1 üye ile nasıl ilgileniyorsanız, 1 milyon üyeniz ile de aynı şekilde ilgilenebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *