E-ticaret sitelerinde müşteriler neden sepeti terk ediyor ?

E-ticaret sitelerinde en büyük amaçlardan biri siteye gelmiş kişiyi, satın almaya yöneltmektir. Bu nedenle ilk olarak bakılması gereken değerlerden bir tanesi, siteye gelmiş hatta ürünleri sepete atmış ama satın almadan çıkmış kişilerin oranıdır. Araştırmalar e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan müşterilerin %71 ‘inin alışverişini tamamlamadan sepeti terk ettiğini ortaya koyuyor.

Peki müşteriler neden sepete ürün ekleyip satın alma yapmıyorlar?  Araştırmaların sonucuna göre müşterilerin sepeti terk etme nedenini 12 ana başlık altında topladık. Bunlar ;

1- Yüksek kargo ücretleri

Perakende mağazalardan alışveriş yapma alışkanlığına sahip olan müşteriler için e-ticaretteki önemli sorunlardan biri kargo bedelidir. Normal bir mağazada ürünün fiyat etiketini görüp kasada sadece bu rakamı ödeyen müşteri, e-ticaret sitesinde alışverişi tamamlamak üzereyken ürün fiyatının üzerine eklenen kargo bedelini olumlu karşılamayabilir.

2- Ürünü satın almaya hazır olmamaları

Bazı müşteriler online platformdan satın alım işlemi gerçekleştirirken kendini alışveriş yapmaya hazır hissetmeyebilir. Satın alıp almama konusunda kafasındaki soru işaretleri bu alışverişi yarım bırakmasına sebep olabilir.

3- Ürünlerin pahalı olması

Online alışveriş dünyasındaki artan rekabetten dolayı e-ticaret siteleri fiyat konusunda adeta birbirleriyle yarış içerisinde. Kaliteli ürünle birlikte en iyi fiyatı veren bu rekabetten karlı çıkan taraf oluyor. Müşteri alışveriş esnasında beğendiği ürünü farklı bir sitede daha uygun fiyata alabiliyorsa sepeti kolaylıkla terk edebiliyor.

4- Ürünleri kaydedip sonradan almayı düşünmeleri

Müşterilerin bir kısmı alışveriş esnasında ürünü daha sonra almak için kaydedip sepeti terk edebiliyorlar.

5- Kargo fiyatı hakkında net bilgiye sahip olmamaları

Bazı ürünlerde kargo bedelleri değişkenlik gösterebilir. Net olmayan kargo bedelleri müşterinin fiyat konusunda kafasında soru işaretleri oluşturur. Bu nedenle alışverişlerini tamamlamadan siteden çıkabilirler.

6- Üye olmadan alışveriş yapamamaları

Doğrudan sonuca gitmek bazılarımız için en iyi ve en kısa yoldur. Dolayısıyla müşteri alışveriş yapmak istediğinde üyelik gibi zaman gerektiren işlemlerden sıkılıp sepeti terk edebilir.

7- Fazla bilgi vermek zorunda olmaları

Online platformlarda çok fazla kişisel bilgi vermek insanları tedirgin edebilir. Bu nedenle müşteri bu durumun kendisi için risk oluşturabileceğini düşünüp alışverişten vazgeçebilir. Kısa tutulan üyelik formları her zaman doğru tercihlerdir.

8- Ödeme işlem aşamalarının fazla olması

Müşterilerin bir kısmı zamandan tasarruf etmek için online platformlardan alışveriş yapmayı tercih ederler; fakat ödeme esnasında işlemlerin uzun olması müşterilerin ürünü almaktan vazgeçmesine sebep olabilir.

9- Web sitesinin yavaş olması

Online alışveriş esnasında web sitede yaşanan yavaşlık kullanıcıların alışverişlerini tamamlamadan siteden çıkmalarına sebep olabilir.

10- Kdv ödemelerinin olması

Ödeme sırasında sepete atılan ürünlerin üzerine ekstradan KDV tutarının eklenmesi ve toplam tutarın değişmesi bazı müşterileri olumsuz yönde etkileyebilir.

11-Yeterli ödeme alternatiflerinin olmaması

Ödeme seçeneklerinin kısıtlı olması müşteriyi alışverişten vazgeçiren önemli etkenlerden bir tanesidir.

12- Yavaş kargo

Müşteriler alacakları ürünün mutlaka kısa sürede kendilerine ulaşmasını ister. Alışveriş sırasında uzun kargo sürelerini gören kişiler alışverişden vazgeçip sepeti terk edebilirler.

Aşağıda önem sırasına göre müşterilerin sepetten ayrılma nedenlerini görebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *