Doğum Günü Kampanyalarının Markalar için Önemi



Doğum günü kampanyaları markaların en çok kullanması gereken araçlardır, özelliklede firmaları B2C(Business To Consumer) yapıyorsa. Kısaca Doğum günü kampanyaları, markanın müşterisinin doğum gününü hatırlamasıdır ve CRM’in ilk kuralıdır.

Günümüzde bu tarihler otomatik olarak hatırlanmakta ve müşteriye ya da kullanıcıya dokunulmaktadır. Bu kampanyaları artık en büyük şirketlerden Kobilere kadar her marka kullanabilmekte. Özellikle e-ticaret yapan markaların doğum günü kampanyalarını kullanmaması yapacakları en büyük hata olmakta, yapanların da en büyük hatası ise yanlış tarihte kutlamaları, müşterisini özel hissettirmemeleri ya da sade bir kutlama ile geçiştirmeleridir.

Bir aracı kullanabilmek ile onu doğru ve maksimum performans ile kullanmak arasında yüzbinlerce lira fark ettirebilmektedir. Doğru yapılan Doğum günü kampanyaları markaya etkili bir sadakat sağladığı gibi cirolarının %10 ila 15 arasında artmasını da sağlayabilmektedir. Aslında burada çok basit bir mantık yatmakta, müşterinizi arkadaşınız gibi düşünün. Arkadaşınızın doğum gününü 1 hafta geç kutlasanız, ya da hiç özen göstermeden ihtiyacı olmayan bir ürünü hediye etseydiniz ne düşünürdü? Hatta hiç kutlamasaydınız.

İlk kural müşterileriniz ile yakın olun, doğum günü tarihlerini doğru ve kesin alın, yapacağınız formlar ya da e-mail ile onlara sürpriz yapmak istediğinizi bu sebepten doğru bilgi vermelerini isteyebilirsiniz, dürüst olmak daima kazandırır. Doğru indirim ya da hediyeyi verin, bunu senelik harcama alışkanlıklarından ya da e-mailde daha çok hangi ürünü tıkladıklarından bulabilirsiniz.

En pahalı hediye en çok sevilen hediye değildir, ama indirim verirken ucuza kaçmayın, zira müşterinizi seviyorsunuz, doğum gününü hatırlıyorsunuz ama %5 indirim veriyorsunuz, anlaşılan çok da önemsemiyorsunuz. Önemsemediğiniz bir arkadaşınız ile ilişkileriniz uzun vadede nasıl sonuçlanacaksa müşteriniz ile de sonunuz aynı olacaktır.

Bu tip kampanyalar(doğum günü kutlama, sizi özledik, sepette unutulan ürün, öneri modülleri) pazarlama otomasyonları ile mümkün ve kolay ama doğru danışmanlık ve öneri almak gerçekten zor, başlamadan iyi planlamanız ve 3-4 hamle sonrasını düşünmek adına danışmanlık hizmeti almanızı öneririm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *