Dünyada Online Pazarlamaya Ayrılan Bütçeler

Orta ve büyük ölçekli bir çok firma 2008 krizi ile birlikte pazarlamada geleneksel mecraya harcadıkları  yüksek bütçeler yerine, online kanallarda yer alıp daha makul bütçelerle pazara tutunmaya çalıştılar. Bu global krize karşın özellikle Avrupa’da ve ülkemizde online tarafın önemi hissedilir biçimde arttı.

Amerika başta olmak üzere, geçtiğimiz sene şirketlerin pazarlama bütçelerinin %35-45’ini digital pazarlamaya ayırdıkları görülmektedir. Online kanallarda yapılan çalışmalar; web site optimizasyonu, sosyal medya, basın bülteni, email marketing, online reklam, videolar v.s. gibi maddelerden oluşuyor ve toplam online pazarlama bütçesinin %15-25ini email marketinge ayırmışlardır.

Türkiye’de en çok kullanılan online kanallar

Ülkemizde online kanallarda en çok kullanılan araçlar eposta tabanlı pazarlama ve arama motoru pazarlamasıdır (SEM / SEO). Şirketler için pazarlamaya ayırdıkları bütçelerin ölçümlenmesi büyük önem taşıyor bu sebeple ölçülebilir kanalları kullanmayı tercih ediyorlar. Email marketing  ve diğer online pazarlama çalışmalarının yatırım geri dönüşünü hesaplamak adına detaylı bilgiler sunmasıyla tercih sebebi olduğunu gözlemliyoruz. Farklı müşteri profillerine hizmet veren markalar yatırımlarını farklı oranlarda geri kazanıyor. En yüksek oran B2Clerde görülmektedir.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *