Blacklist Nedir? Kontrolü Nasıl Yapılır?

Email marketing yapan firmalar ulaşılabilirliğin öneminin farkındalar. Ancak Email Marketing’e yeni başlamış iseniz blacklistlerin ne anlama geldiği ve nasıl kontrol etmeniz gerektiğini bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.

Blacklist Nedir?

Blacklist (kara liste) spam gönderimi yapan,virüs saldırısı gibi yasal olmayan işlemler yaptığı belirlenen ve buna karşılık önlem almak için IP adreslerinin tutulduğu bir listedir.

Sizden email almak istemeyen veya satın aldığınız tanımadığınız listelere gönderim yaparak, spam şikayetlerinizi bu oranda arttırıyor olabilirsiniz. Bu doğrultuda blacklist’e girmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Yüksek volümlü gönderiler yapmak teknik olarak mümkün olabilir, ancak bu işlem her koşulda doğru olmayabilir. Tanımadığınız listelere bulk gönderimler yapmak blacklistlere girmenizde yine etken olabilir. en çok kullanılan ISP ler hotmail,gmail vb. Blacklistleri baz alarak maillerinizi kabul eder. Eğer blacklistte iseniz mailleriniz bu adreslere ulaşmayacaktır.

Blacklist Kontrolü

Blacklist bir çok siteden kontrol edilebilir. En çok kullanılan sitelerden birisi mxtoolbox.com dur. Bu siteye giriş yaptıktan sonra sunucunuza ait IP adresinizi yazın. Eğer sunucunuzda tanımlı IP bilmiyorsanız web sunucunuzdaki domaininize ait MX kayıtlarına bakarak bunu öğrenebilirsiniz.

mxtoolbox.com sitesini açtıktan sonra IP adresinizi ilgili bölüme yazarak Blacklist Check butonuna basmalısınız.

Blacklist Kontrol

IP adresini yazıp sorgulama sonucu aşağıdaki gibi bir ekran geliyor olacak. Eğer tüm alanlar yeşil ikon olarak geliyorsa sorun olmadığı anlamına gelir. Eğer kırmızı ikonlar ile karşılaşıyorsanız bu bir yerde blacklist’te olduğunuz anlamına gelir.

Aşağıdaki örnekte bazı yerlerde blacklistte olan bir IP nin ekran görüntüsünü iletiyorum.

Blacklist



One thought on “Blacklist Nedir? Kontrolü Nasıl Yapılır?

  1. Henüz tolu mail gönderimi ile ilgili bir girişimimiz olmadı ancak doğru yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Biz kayıtlı olan maillere gönderim yapmak istesek, mail box içinde yer alan bilgilerimizi web sayfası gibi nasıl gösterebiliyoruz? Sizin bu konuda bilginiz var mı?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *