Neden E-mail Listesi Satın Alınmamalıdır?

Yeni bir web sitesi açtınız ve web sitenizin açılışını duyurmak amacıyla ilgili kişilere ulaşmak için acilen sitenizin reklam çalışmalarını yapmanız gerekli ve bunun içinde e-mail listesine ihtiyacınız mı var? Yapabilecekleriniz arasında belli bir ücret karşılığında büyük bir e-mail listesi satın almak olabilir ancak ilerisi düşünülmeden yapılan e-mail pazarlama çalışmaları, sitenizde ne kadar başarı sağlayacağı tartışmak gerekir.

Satın alacağınız ya da kiralayacağınız liste sizinle ne kadar ilgili? Kullanıcılardan izin almamak marka algınızı ilk temas noktasında kötü etkilemez mi?

Bu sorular gibi daha bir çok soruyu sorarak çalışmalarınıza başlamalısınız.

İzinli veri tabanı oluşturmak için reklam çalışmaları, üye formları, sosyal medya kampanyaları gibi birçok kanalı aynı anda kullanarak ilerlediğinizde datanızı geliştirmeniz mümkün olacaktır. Email listesi satın almanın doğuracağı sonuçlar için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.

  • Spam şikayetinin artması IP ve domaininizin güvenilirlik puanına etki edeceği için içeriklerinizi takip etmek isteyen kullanıcılarınızın junk klasörüne düşmenize yol açacaktır.
  • Firmanızın toplamış olduğu temiz listenin başka bir firma tarafından spam yapmak amacıyla kullanılması sizin için ne kadar rahatsız edici olduğunu düşünün.
  • Satın alınmış veya kiralanmış listedeki kişiler gerçekten sizi ne kadar iyi tanıyabileceklerini düşünün.  Bu şekilde toplanmış olan listedeki kullanıcılar sizi spam olarak işaretlediklerinde bir daha spam klasöründen kurtuluşunuz yok demektir. Ama yine de birçok e-mail altyapısı sunan firmalar tarafından size özgü güzel listeler olduğunu söyleyip bunları kullandığınız takdirde almış olduğunuz sonucun ne kadar verimli olacağı kendi gözlerinizle görmüş olacaksınız.
  • Günümüzde taslak halinde olan ve yakın zamanda da yasa olarak yürürlüğe girecek olan İzinli Pazarlama ve E-ticaret Kanunu sayesinde de birçok e-ticaret sitesi spam yapmasından kaynaklı maddi yaptırımlara tabi olacaktır.

2 thoughts on “Neden E-mail Listesi Satın Alınmamalıdır?

  1. Herşeyi çok güzel özetlemişsiniz. Eklemek istediğim bir kısım var müsade ederseniz;
    İnsanların mail listelerine sıcak bakmasının en büyük nedenlerinden biri de genelde bu tarz çalışmaları kendilerine ulaşan mailler aracılığıyla öğrenmiş olmaları.

    Diğer bir deyişle:
    Bu mail bana ulaştıysa ben de aynısını başkalarına gönderebilirim mantığı. (yanlış ironi :))

    Şunu bilmeliyiz, evet o mail bize ulaştı ancak acaba toplamda kaç kişiye gönderildi de kaç tanesi yerine ulaştı.

    Yapılan bir araştırma toplu mail gönderimlerinin (izinli olarak yapılan) okunma oranının ortalama %10-11 gibi bir rakama tekabül ettiğini gösteriyor. Bunun bir de izinsiz olarak gönderileni düşünürsek hem harcanan zaman hem de paraya yazık olabilmekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *