Email Pazarlamasına Uygun 15 Altın Kural | Bölüm – I

Email marketing’in önemi gün geçtikçe artıyor. Bizler bu hızlı gelişen sektörü takip ederken email marketing’in temel taşlarını iyi bilmeliyiz. Potansiyel müşterilerinize ulaşırken, gönderim yapmış olduğunuz liste izinli olsa dahi, eğer yanlış yol izliyorsanız bu kullanıcı için çok can sıkıcı, istenmeyen, saldırgan bir posta haline dönüşebilir.  Olumlu sonuçlar – olumsuz sonuçlar arasında ince bir çizgi vardır. Bu nedenle konuyu toparlamak adına önemsemeniz gereken 15 altın kuralı sizinle paylaşıyor olacağım.

Bilmeniz gereken 15 altın kural :

1- İlk izni almak : Pazarlama görgü kulları arasında izin almak en önemli kuraldır. Bu kurala uymadan gönderim yapmayı düşünüyorsanız baştan başarısız olmayı kabul etmiş sayılırsınız. 2012’ yılının 2. Yarısına geldiğimiz günlerde izinli gönderim yapmak hukuki bir zorunluluk olması için önemli adımlar atılmaktadır. Bu nedenle veri tabanınızda bulunan kişinin e-posta ile iletişim kurmak üzere izin verdiğinden emin olun.

Örneğin:  e-ticaret siteniz var ve bu sayfa içinde birde blog köşeniz var diyelim. Kullanıcı sizin e-bülten listenize kayıt olurken sadece blog güncellemelerinizin emailini almak istiyor ve bunu size belirtmiş diyelim. Kullanıcıya bunun üzerine sitenizde bulunan ürün güncellemelerini email olarak göndermeniz kullanıcıyı olumsuz yönde etkileyecektir. Büyük ihtimalle listenizden çıkmak isteyecektir. Bu nedenle segmentasyonlarınızı bu yönde oluşturmalısınız. Listelerinizi düzenli gruplara ayırmanız faydalı olacaktır.

2- Veritabanınız için liste satın almak : E-posta pazarlama için liste satın almak şuan için hukuka aykırı olmamakla birlikte, pazarlama adına atılmış hatalı bir adımdır.  Satın alınan listeler çoğunlukla geçersiz ve tekrar eden listelerden oluşmaktadır. Örneğin:  abc @hotmail.com  gibi düşünebilirsiniz.  Bu adreslerin hepsinin geçerli olduğunu düşünseniz bile kişiler sizden özel email almayı istemedi. Kısacası liste satın almak ve bu kişilere email göndermek karışık ve niteliksiz email alıcıları sonuçlarını doğuracaktır. Paranızı boşa harcamayın. Ufak ta olsa organik liste oluşturmaya özen gösterin.

3- Listenizi Spam Havuzuna atıp boşa harcamayın : Email pazarlama araştırmaları bizim için çok faydalı bilgilere ulaşmamızı sağlıyor. Araştırmalarımıza göre çok sık email göndermek tıklanma oranlarını düşürerek kulanıcının emaili spam olarak işaretlemesinde önemli bir rol üstleniyor.  Sırf kullanıcınız emaili açıp tıklamıyor diye email göndermeye devam etmek mantıklı bir hareket değildir.

Güvenilir bir gönderici – spam ileten gönderici olmanız arasında ince bir çizgi vardır.  Amacınız her ne kadar iyi niyetli olsa da bir anda kötü marka ilan edilebilirsiniz. Burada bilmeniz gereken hangi tarafta olacağınıza karar vermek. Kullanıcı davranış biçimlerini ölçmek için bazı testler yapabiliriz. (açılma oranları hangi zaman diliminde yüksek ise o vakitlerde gönderim yapmak vs.)

4- Dinamik – kullanıcı tepkisine göre içerik gönderimi : Kullanıcılarınızın davranışlarına uygun içerikler paylaşmak, email pazarlama başarınızı üst seviyelere taşımanızda faydalı olacaktır. Bu tepkileri ölçmek için öncelikle email içeriğinizde tıklanan linklerin bir raporunu çıkarmalısınız veya profesyonel sistem kullanıyorsanız 1.numaralı içeriği tıklayan kullanıcıya 1 gün sonra  2. Numaralı içeriği gönder gibi dinamik kampanyalar oluşturabilirsiniz.  Dikkat edilmesi gereken nokta, bu mailinglerin zaman aralığı birbirine çok yakın olmamasıdır.  Çok sık mailing yapmak kullanıcının sıkılmasına yol açabilir ve listenizden çıkabilir.

5- Listenizden çıkmak isteyen kişileri uğraştırmayın : Gönderim yaptığınız emaillerde muhakkak unsubcribe mesajı kullanın ve bunu görünür bir yerde açıkça belirtin. Abonelik iptallerini dikkate alın ve yeniden gönderim yapmayın. Bu linki emaillerinizde kullanmadığınızda çok fazla şikayet alır yüksek oranda bloklanırsınız. Günümüzde unsubscribe mesajı kullanmak görgü kuralı değil yasal zorunluluk haline gelmiştir. Detaylar için tıklayın.

Önümüzdeki günlerde diğer altın kuralları sizinle paylaşıyor olacağım.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *