Alt Metin-Text Özellikleri, (ESP) Email’lerinde nasıl görünüyor?

2011 Test Raporları

Birçok eposta istemcisi resimleri varsayılan ayarlar ve güvenlik nedeni ile görüntülemez. Bu nedenle resimler görüntülenmediğinde nasıl bir ekran görüntüsü oluşuyor bilmek önemlidir.

Bizler alt text özelliklerini kullanarak ve kullanmayarak popüler email servis sağlayıcılarda test ettik. Test sonuçlarına bakmadan önce alt text öneminden ve özelliklerinden biraz bahsedelim.

Neden Alt Text?

Herhangi bir web tasarımcısı alt text’İn erişilebilirlik açısından faydalarını bilmektedir. Ancak bu özellik bir çok kişi tarafından göz ardı edilmekte.

Çok sık karşılaştığımız resimlere alt text eklenmiş bir html içeriğinin, yükleme yapılmadan önce ilk hali resimlerin yer aldığı tablolar ve bu tabloların belirli noktalarına iliştirilmiş alt textler görünmektedir. Bu işlem kullanıcın resimleri yüklemesine yardımcı olacaktır.

Kullanıcı bu durumda iki farklı yönde ilerleyebilir.

  1. İçeriğe doğrudan ulaşma (Bu emaili göremiyorsanız lütfen tıklayın) linki
  2. Resimleri yükleyerek maili okumak yada sizi güvenli listeye alarak emaili okumak bi sonraki gönderimde resimlerin otomatik olarak yüklenmesini sağlamak.

Ekran görüntüsü özetini aşağıda iletiyoruz.

İmage-Link1-alt_text: içeriğiyle doğrudan gidin. (bu emaili göremiyorsanız lütfen tıklayın)
İmage-Link2- alt_text: Sayfa başlığı, bağlantı.
İmage-Link3- alt_text : Hakkımızda.
İmage-Link4- alt_text: Hizmetler.
İmage-Link5- alt_text: Portföy.
İmage-Link6- alt_text: İletişim.

Örnek kod :

<img src="resim.jpg" width="528" height="405" alt="[resim: alt_text]"/>

Ancak bazı koşullarda eposta istemcisi ekran okuyucusu alt text özelliği devredışı bırakabilir. Bu yazımızda işlemin ana hatlarıyla birlikte test ekran görüntülerini sizinle paylaşıyor olacağız.

Test edilen ESP’ ler

Webmail

  • Yahoo Mail
  • Yahoo Mail Beta
  • Windows Live Mail
  • Gmail
  • Hotmail

Masa üstü programları

  • Outlook 2007
  • Outlook 2003

Sonuçlar :

Popüler eposta istemcilerde test edilen içerik bir çoğunda varsayılan ayardan dolayı otomatik olarak yüklendi. Ancak yinede yükleme yapmayan ve bu özelliği devre dışı bırakan Esp’ lerde mevcut. Bu sonuçlar daha sağlam / esnek olabilir. Bizlerin yaptığı testler temel html kodlamasına bağlı kalarak en çok kullanılan html içeriklerinin test emailleridir.

Popüler Eposta istemcileri

Yahoo Mail-Alt Text Görüntü :  Görüntülemez

Yahoo Mail

Yahoo Mail Beta-Alt Text Görüntü :  Görüntüler

Alt text yahoo mail beta hesaplarında görüntülenir. Ancak yahoo mail beta alt text yazılarını otomatik olarak fontu büyüterek kendisi CSS atıyor. Bu nedenle küçük resim çerçevelerinde yazının okunması biraz zor olabilir.

Yahoo Mail Beta

Windows Live Mail-Alt Text Görüntü :  Görüntülemez

windows Live Mail

Gmail-Alt Text Görüntü :  Net sonuç alınamıyor.

Başlangıçta standart içeriğimizi kullanarak gmaili test ettik.  Ancak gmail text uzunluğunu dikkate alarak bazı alanlarda içeriği gösterirken bazı alanlarda text uzun olduğundan otomatik siliyor. Dolayısı ile gmail için alt text bölümünü kısa tutabilirsiniz.

Gmail

Hotmail-Alt Text Görüntü :  görüntülemez

Hotmail

Outlook 2007-Alt Text Görüntü :  görüntüler-otomatik olarak bir yazı çıkarır.

MS office Outlook 2007 ve üzeri sürümlerde gizliliğin korunmasına yardımcı olmak için resimlerin otomatik yüklemesini engelledi,  temel prensip bu konuda kullanıcılarına yardımcı olmaktır.

Outlook 2007 siz alt text eklemeseniz dahi kendisi “resimleri  yüklemek için burayı sağ tıklayın” ifadesini ekler. Dolayısı ile hem siz hemde outlook bu ifadeyi eklediğinde çok fazla içerik oluşturmuş oluyorsunuz. Birini tercih etmelisiniz.

Outlook 2007

Outlook 2003-Alt Text Görüntü : Görüntüler

Yahoo Mail Beta ve Thunderbird  alt text ve css özellikleri geçerli olsada 2003 alt text tek renk uygular. Ancak bunun olumsuz bir özellik olduğunu düşünmüyoruz. Şuan için tek sorun belkide Outlook 2003, Outlook 2007 de güvenlik mesajının değiştirilememesi olabilir.

Outlook 2003

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *