Spam mail nedir? Genel Bakış

Günümüzde email marketing firmalarını en çok düşündüren ve üzerinde bir çok araştırmaların yapıldığı konu spamdir.Öncelikle spam nedir,  Spam mail alan kullanıcıların davranış biçimlerini inceleyebiliriz.


Spam  mailinin en basit açıklaması sizin isteğiniz dışında gönderilen genellikle reklam içerikli maillerdir. Bu reklamlar tam olarak yasal olmayan ürünlerin duyurulması yada kolay yoldan marka olma amacını güden firmalar tarafından yapılmaktadır.


Spam email listeleri çoğunlukla sayfa taraması, forumlardaki üye listelerinin çalınması yada üye olduğunuz web sitelerinin sizin mail adresinizi  para karşılığın da satmasıyla elde edilir.

Outlook Junk Folder

Spam emaillerinin Internet kullanıcılarının üzerinde yarattığı etki :


Spam alıcılarının göndericiden çok daha fazla masraf yapmasına sahip olan bir özelliğe sahiptir.  Bu duruma örnek vermemiz gerekirse, AOL (American Online) mahkeme kararıyla durdurulana kadar Cyber Promotions kuruluşundan günde 1.8 milyon spam iletisi aldığını belirtmiştir. standart bir kullanıcının bir spam emailini almak, tespit etmek ve silmek için sadece 10 saniye harcadığı düşünseniz bile, bu AOL tarafından karşılanması gereken ve sadece spam maillerin silinmesi için harcanan 5,000 saatlik bağlantı anlamına gelmektedir. Buna karşılık sadece ADSL hattı kullanan ve bir server’a sahip spam kaynağı bunun için günde sadece ortalama $100 gibi cüzi bir ücret ödemektedir.


Spam iletileri masrafı düşük olduğundan hedef kitle aranmaz. Hatta gönderim yapılan spam kaynağı kullanıcının kendisinden mesaj almak istemediğini bildiğinden Reply adresini geçersiz bir adres belirterek geri dönen şikayet maillerinden de kurtulmuş olurlar.  Böylelikle kullanıcı kısır döngü içine alınmaktadır.  Bu kullanıcıyı iş yükü anlamında maddi manevi zarara uğratmaktadır.


Gelişen teknoloji ile birlikte spam maillerinde bir azalma söz konusu ancak Dünyaca ünlü Amerika güvenlik şirketi  MCAFEE, yaptığı açıklamada “spam maillerinde azalma var ancak virüs bulaşan bilgisayar sayısında artış görünmektedir.”  gibi çarpıcı bir açıklamada bulundular.


ISS (Internet Servis Sağlayıcı) SPAM gönderenleri tespit ederek kara listeye almakta ve e-posta göndermelerini engellemektedir ama bunun dışında biz de bu tür tuzaklara düşmemeliyiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *