İzinli Database ve Sosyal Medya – I

İzinli data oluşturmak maillerinizin spam şikayetini azaltacağı gibi email kampanyalarınızdan geri dönüş yüzdenizi de arttıracaktır.

İzinli database nedir?

Çok basit anlatalım; kullanıcıların sizinle iletişimde kalmak için onlara ulaşabileceğiniz bilgilerini (email, telefon, posta adresi v.s.) paylaşmalarıdır. Sadece bilgilerin paylaşılması işletmeye iletişim için sınırsız bir hak sunmaz. Kullanıcıya hangi içeriklerin ulaşacağına kendisinin karar vermesini sağlayan bir gizlilik sözleşmesi ile bağlantılıdır. Kullanıcı bu bilgileri almayı kabul ederse; size tam anlamıyla izin vermiş oluyor.

Sosyal medya üzerinden database oluşturma

Sosyal medyada yer alan marka sayfalarını beğenen-takip eden kişi sayısı, markaların kendi databaselerinden çok yüksek. Markalar ne yazık ki sayfalarını beğenen kişilere ilişkin detaylı bilgileri alıp işlemek bir yana bu datayı tanımaya bile çalışmıyorlar. Sosyal medya artık datanın aktif olarak yaşadığı, olumlu- olumsuz tüm tepkilerin rahatça paylaşıldığı bir kanal ve nitelikli bir iletişim aracı olarak kullanılması gerekiyor. Avea’nın bu anlamda yürüttüğü çalışmalar sonucunda “Biz facebook’ta sayfamızı beğenmiş tüm kullanıcılarımızın telefon numarasını biliyoruz” ifadesi çok önemli. Facebook üzerinden, çeşitli kampanyalar yaparak tüm kullanıcı bilgilerini eşleştirip bu bilgilere ulaştıklarını dinlemiştim. Bu gibi çalışmaların örnek alınması gerektiğini düşünüyorum.

Peki siz neler yapabilirsiniz?

Sayfanızı beğenmeleri için email üzerinden bir ödül vererek sayfanızı beğenen kişi sayısını arttırabilirsiniz. Facebook’ta her kişinin ortalama 130 arkadaşı olduğunu düşünürsek, datanız içerisinde bulunmayan kişilerinde sayfanızı beğenmesini sağlayabileceksiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken sayfayı beğenen kullanıcıya ait bilgileri almak için web sitenize onları yönlendirmek olabilir. Her yerde bizden şifre istenildiği için biraz daha işlerini kolaylaştırmanız facebook üzerinden size emailini vermesini sağlamanız daha kolay bir yöntem olur. Aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi basit bir uygulama ile email adreslerini alabilirsiniz. Sonrasında bu bilgileri detaylandırmak için ürünleriniz ile ilgili bir welcome serisi hazırlayıp iletişimi sürekli hale getirebilirsiniz.

resim 1                                                                                 resim 2

Resim – 1 : Email üzerinden facebook sayfasına yönlendirdiğinizde kullanıcılar için karşılama sayfası hazırlayabilirsiniz.

Resim – 2: Facebook sayfasını beğenen kullanıcılarınızın email adreslerini paylaşmaları için bu örnek kullanılabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *