Unsubscribe (listeden çıkma) mesajının önemi

Unsubscribe mesajı yani listeden çıkma mesajı ya da linki, email gönderdiğiniz alıcıların gönderi listenizden çıkmasına olanak sağlayan mesaj ya da linktir.

SPAM kanunlarına göre; her ticari elektronik mesaj, işlevsel ve yasal unsubscribe olanağı sağlamak zorundadır. Unsubscribe mesajları içeriğiniz de kolay görünebilen bir yere yerleştirilmelidir. Unsubscribe işlemi genellikle 10 güne kadar işleme konulmalıdır. Unsubscribe linkinin olmaması, içerikte kolayca okunamaması ve işlevselliğinin olmaması durumunda başınıza ciddi problemler açabilir. Listenizden çıkamayan bir kullanıcının hakkınızda yasal işlem başlatabileceğini unutmamalısınız. Avustralya’nın ikinci büyük havayolu şirketi, kullanıcılarının listeden çıkma taleplerini yoksayarak, yaklaşık 10.000 listeden çıkan kişiye email göndermiş ve sonuç olarak 200.000 TL ceza ödemek zorunda kalmıştır.

Yasal durumların dışında, okunabilir bir alana koyulmamış ya da işlevselliği olmayan bir unsubscribe mesajı IP adresinizin bloklanmasına sebep olabilir. Alıcı listenizden çıkamadığı için sizden gelen emailleri spam olarak bildirir. Spam şikayetlerinin çok olması durumunda da IP itibarınız düşer ve / ya da ISP’ler (hotmail, gmail vb…) tarafından çok fazla kullanıcı şikayeti aldığınız için IP adresiniz bloklanır ve artık kimseye ulaşamazsınız.

Bir unsubscribe mesajı aşağıda ki durumları karşılamalıdır;

  • İçeriğinizde okunabilir olması ve genellikle içeriğin en altına, görünebilir bir yere yerleştirilmelidir.
  • Unsubscribe mesajınız ya da linkiniz işlevsel yani gerçekten bu işlemi yapabiliyor olmalıdır.
  • Her ne kadar 10 güne kadar işleme konulması söylense de, mümkün olan en kısa sürede bu işlem gerçekleştirilmelidir.
  • Unsubscribe işlemi olabildiğince basit olmalıdır. Bir yada iki basamak sonrasında kullanıcı listeden çıkabilmelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *