CRM mi ?

Adına ne dersek diyelim, pazarlamanın dinamiklerinin değiştiği bir dönemde yaşıyoruz.

Şirketlerin satış ve pazarlama stratejilerini reklamlarının üzerine kurduğu,odaklandırdığı devirler sona erdi.

Günümüzde şirketler tüketicinin dikkatini çekmek, onu müşteri haline getirmek için kıyasıya yarışıyor.  Bu tüketici tarafında korkunç bir bilgi ve reklam bombardımanına neden oluyor.  Ve artık tüketici eskiye oranla bu bombardımana çok daha fazla kapalı.  Gün içerisinde her alanda bu bombardımanı fark edebilirsiniz.  TV, dergi, gazete, billboard, sms, mail, bunlardan sadece bir kaçı, nefes aldığımız havadan daha çok reklama maruz kalıyoruz.  Tüketici de bilinçli yada bilinçsiz artık kendini bu bombardımana kapatıyor.  Bu sebeple şirketler de artık taktiklerini değiştirmek zorunda kalıyor.

Bazı şirketlerin, gündemindeki CRM odaklı satış, ağızdan ağıza pazarlamanın gücü gibi  konular, bazıları için ise çok uzaklarda olmakta.  Ama bunlar için şirketler ne yapıyorlar,  CRM nedir, bunun gücü ne olabilir konusunda ne kadar fikir sahibiler.  CRM en anlaşılır Türkçe karşılı ile adamına göre muamele(agm), satışları etkiler mi? Yada gideri azaltır, geliri artırır mı?

Yapılan araştırmalar CRM’i en iyi uygulayanların aslında mahalle marketleri olduğunu göseriyor. İşletmeler büyüdükçe müşteri kitlesini tanımak, onların ilgi alanına göre hizmet vermek, hatta kişilere göre hizmet sunmak zorlaşıyor.  İşte burada teknoloji devreye giriyor.  Teknolojiyi en iyi kullanan yada CRM’e yönelik kullanan işletmeler müşterilerini  daha yakından tanıyor ve hedefe yönelik hizmetler verebiliyorlar.  Amaç  müşterini tanı, kişiye özel hizmet sun, community oluştur, bu communityi loyal hale getir ve ağızdan ağıza pazarlamayı tetikle.

Ağızdan ağıza pazarlamanın gücü ise, katlanarak artmasından geliyor.  Her müşteri, işletmenin gönüllü satışçısı haline geliyor, kar topu yuvarlanarak büyüyor, 2 iken 4, 4 iken 8 oluyor.  Yine araştırmalar ağızdan ağıza pazarlama taktiklerini iyi kullanan işletmelerin %300 ile %1000 arası satış ve büyüme gösterdiklerini doğruluyor.

Bunu en kısa zamanda yapın, zira siz yapmazsanız yapacak çok rakibiniz var…

Peki nasıl olacak?

Haftaya bu konuyu irdeleyeceğiz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *