Spam Cenneti Türkiye Dünya’da ilk 5’de

Spam 100’den fazla emailin istek dışı gönderilmesi olarak tanımlanabilir. CAN-SPAM ACT kanunlarına göre gönderdiğiniz emailin header’ında yada konusunda yanlış yönlendirme olmamalıdır, yani mailin içeriği ile konu uygun olmalıdır. Eğer mailin içeriği reklam ise bu belirtilmelidir.

Emailde, adresiniz belirtilmelidir.

Kullanıcınının gönderi listesinden çıkabilmesi ücretsiz ve kolay olmalıdır.  Amerika’daki yasalarda listeden ayrılma işlemi maksimum 10 gün içerisinde olmalıdır diyor.  Aşağıdaki grafikte işletmelerin %81′ inin bu işlemi ilk 24 saat içinde yaptıklarını görebilirsiniz.

Revotas gibi gelişmiş platformlarda bu işlemlerin çoğu otomatik yapılıyor, yani bir daha email almak istemeyen kullanıcı sistemden otomatik inaktif oluyor,  aynı işlem emaili gereksiz yada junktır diye işaretleyenler içinde geçerli oluyor ve sistemi kullanan işletme bir daha istese dahi bu kişilere email gönderemiyor.  Hotmail gibi email servislerinde kullanıcı bu mail junktır dedikten sonra bu kişiye tekrar mail göndermeniz bloklanmanıza yol açacak sorunları yanında getiriyor.

Türkiye ise spam cenneti olarak Dünya’da ön plana çıkıyor, geçtiğimiz günlerde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı kabul etti.

Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Ret talebin ulaşmasının ardından hizmet sağlayıcı, 3 iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak.

Ancak yasada göründüğü kadarıyla açıklıklar var. Zira, genel listelerin %40-60’ının Hotmail, Gmailden oluştuğu göz önüne alınırsa, kanunun pratikte ne kadar uygulanabilir olduğu tartışmaya açık.

Bir bakış açısıda Email Gönderen kurum olarak, IP Adresleriniz, domain (alan adı) ’nız black listlere girmeye başladığında, emailleriniz bloklandığında zaten gönderilerinizde %90 bounceback durumu ile karşılaşacaksınız.

Elinizdeki listeye periyodik bülteninizi göndermeden önce bir izin emaili gönderip, istemeyenlerin listeden çıkmasını mutlaka sağlamalısınız.  Ayrıca 3-5 ay sonra hiç emailinizi okumamışları mutlaka listenizden çıkarmalısınız, çıkarmadan önce bunu kullanıcınıza belirtip tekrar girmek istediğinde hangi yolları kullanacağını belirtebilirsiniz.

Return Path*’in bir seminerinde, son 3 aydır emaillerinizi hiç açmayanların listeden çıkarılmasını must(zorunlu) olarak değerlendirmişler ve özellikle Gmail’in spam/inbox kararında çok büyük önem taşıdığını belirtmişlerdi.

Return Path*=Return Path email marketing alanında bir sertifikasyon şirketidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *