Turizm Sitelerinin Mail Listelerini Oluştururken Dikkat Etmesi Gerekenler

Seyahat sitelerini incelediğimizde; hizmet kategorilerinde geniş bir yelpaze sunabildiklerini görüyoruz. Bu durum kullanıcılar için farklı ilgi alanları anlamına geliyor ve bir kişi sunulan bu kategoriler içinde birden fazla seçenek ile ilgilenebiliyor. Hedefleme için çok detaylı verilere ulaşarak bu bilgileri işlediğinizde email kampanyaları üzerinden değerli sonuçlar elde edebilirsiniz.

“Tatil siteleri” nin genel kategorilere baktığımızda; aşağıdaki gibi farklı hizmetler sunduklarını görüyoruz.

–          Otel rezervasyonu

–          Yurt içi turlar

–          Yurt dışı turlar

–          Kültür turları

–          Sağlık turizmi

–          Gemi turları

–          Online bilet

–          Spor

Önde gelen tatil sitelerinin üye formlarını incelediğimde ise bu kategoriler için ilgi alanı belirleme opsiyonu olmadığını görüyorum.  İki yöntemi bu noktada değerlendirebilirsiniz.

1- E-bültene kayıt olan kullanıcının kendi tercihlerini belirlemesini sağladığınızda, istediği içerikle buluşturarak okunma ve tıklanma (dolayısıyla satışı) oranlarınızı arttırabilirsiniz. Daha detaylı alınan veriler sağlıklı ve anlamlı bir iletişim için size yardımcı olacaktır.

2- İlk kayıtta aldığınız bilgiler üzerinden hoş geldiniz serisi ile kullanıcılarınızı hedefleyerek genel gruplar oluşturup bu gruplara özel mailingler yapabilirsiniz.

İçerik paylaşımında sağlık turizmine hiç tepki vermemiş üyeye, sağlık turizmini önermek size geri dönüş sağlamayacaktır. Örneğin; kaplıcalarla ilgili bir içeriği, 25 yaşındaki üyenize bir gün satın alacağını umarak mailing yapıyor olmak boşa harcanmış bir çabadan ileri gidemez ve birçok e-ticaret sitesi de aynı hatayı her gün tekrarlıyor.

Datanızı yaş, cinsiyet, ilgi alanı, email kampanyalarına verdiği tepkiler, hangi linki tıkladığı gibi tüm verileri ile ele alıp incelemeli ve hedeflemelisiniz.

*Tatil sitelerinin üye formlarında benzer olan bir bölüm dikkatimi çekiyor; referans alanı ile yeni üyenin hangi tanıtım aracıyla kendilerine ulaştıklarını öğrenmek istiyorlar. (Ölçümleyerek o kanal için bütçelerini değerlendirmeyi düşünüyorlardır ) Üyenin geldiği tanıtım mecrası için nasıl bir hedefleme yapılıyor? Facebook reklamı ile mi ulaşmış? Facebook’ta kimler hedeflenmiş?. Hedeflenen data ne ile ilgilenebilir? Bu kurgular üzerine düşünmek, sunduğunuz hizmeti bu doğrultuda üyeler/kullanıcılar/müşteriler adına ne dersek diyelim kısaca “hedefin” satın alma kararını tetikleyecek hale getirmek gerekiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *