Emailler neden inbox’a ulaşmıyor?

Her marka için bu sorunun değişen cevapları var. Database, gönderim sıklığı, IP puanı, güvenilir domain, mail başlığı, içerikler ve kullanıcı tepkileri gibi çok fazla maddeyi kontrol ederek düzeltebilecek bir sorun aynı zamanda…

Sürekli değişen ESP filtreleri bu konuda en çok karşılaşılan engel ve bu nedenle 3 ay önce doğru çalışan sistemler bugün çok doğru çalışmayabiliyor. Ulaştırılabilirliğe engel olan bazı maddeleri ve nasıl düzeltilebileceğini inceleyerek bu konuda yaşadığınız problemleri düzeltebilmeniz için bazı önerileri paylaşıyorum:

İzinsiz listeler

İzin alınmamış adreslere mail atmak hem spam şikayetini arttırır hem de geçersiz adreslerin listenizde yer alması IP puanı ve domain güvenilirliğini olumsuz etkiler. Hotmail, yahoo, gmail gibi servis sağlayıcıları gönderim yaptığınız adreslerin ne kadarının aktif olduğuna IPniz ile birlikte eşleştirerek kontrolden geçirip kullanıcılara ulaştırır. Kirli listeye mail atmanız durumunda mailleriniz belli bir süreden sonra spam klasörüne düşebilir daha da kötüsü bloklanmalarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu engellemek için kullanıcılarınızdan mutlaka izin almalı ve aktivasyon maillerinizde güvenli gönderen listelerine eklemelerini istemelisiniz. Güvenli gönderen olarak işaretlenen adresten alınan tüm mailler inbox klasörüne ulaşacaktır. ESPlerin mailleri spam klasörüne taşıması da aslında güven vermeyen emailler için kullanıcının iznini almak ve gereksiz mailleri ön filtrelemeyle ayırmaktan geçiyor. Bunun yanında spam trap adreslerini açıklamayan ESPler listenizdeki spam trap adreslere göre IPnize işlemler uyguluyor.

Tetikleyici kampanya gönderme

Pazarlama kampanyalarının yanında tüm otomatik kampanyalarınızı, uzaktan satış sözleşmeleri, şifremi unuttum, sipariş iptali gibi işlem maillerini göndererek kullanıcılarınızla iletişim kurabildiğiniz tüm konuları aynı email hesabı ile göndermeniz, okunma tıklanma gibi tepkilerin daha fazla olmasını sağlayacak dolayısıyla maillerdeki aktiviteler güvenilirliğinize olumlu etki edecektir . Her zaman tepki alan mail göndericileri ESPler tarafından daha güvenilir bulunuyor.

Otomatik kampanyalar sepete atılan ürünün alınmaması, indirim kuponu gibi maili açtırmaya yönelik kampanyalar ise satışlarınızı destekleyecektir.

Düşük cevaplama oranı

Aktif olmayan kullanıcılar her zaman email marketing yapan marka için problem oluştururlar. Kullanıcılarınızın aktif olması için cevap temelli emailler gönderebilir ve maili açmalarını sağlayabilirsiniz. Gönderim zamanını, içeriği ve başlığı değiştirerek farklılıklar oluşturmalı ve maillerinizin okunmasını tetiklemelisiniz.

Aktif olmayan data yönetimi:

Pasif olan email adreslerini ve bounceback olan adresleri düzenli olarak listenizden çıkarmalı ve gönderim yapılan datanın pasif dataya oranına dikkat etmelisiniz. Revotas gibi CRM odaklı email marketing platformlarında geçersiz adresler otomatik olarak silindiği için ek bir çalışma yapmanıza gerek kalmadan listeniz temizlenir. Maili açmayan kullanıcılar için aylık, 3 aylık periyotlarla maili hiç okumayan kişilerin listesini çıkararak ve farklı iletişimler kurarak ilerleyebilirsiniz.

Listenizde içeriklerinize tepki vermeyen kullanıcıları listenizden çıkarın. Gmail’in son 90 gündür maili açmayan kişileri listenizden çıkarılması gerektiğini açıkladı. Çıkarmamanız durumunda ise spam klasörüne düşmeyi kabul etmiş oluyorsunuz.

IP Raputation Kontrolü

Mail başlığı, içerik, HTML yapısı, liste temizliği gibi bir çok nokta inbox’a ulaşmak için önemli ancak en fazla dikkat edilmesi gereken nokta mailin çıkış yaptığı IP ve domainnin itibarıdır. IP puanı gönderim sıklığı, spam şikayeti, pasif adres sayısı, gibi maddelerin iyi takip edilmesi sonucu gelişen bir yapıdadır. Ne kadar temiz listeye periyodik email atımı gerçekleştiriyorsanız IP puanınız gelişecek, ulaştırmada ve inbox’a düşmede avantajlı olacaksınız.

Mail grubunuzdaki aktif adresleri hedefleyerek kullanıcılarınızdan “Spam Değil” butonunu tıklamalarını rica ederek bu noktada yardım alabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *