IP Reputation Puanının email gönderim üzerindeki etkisi

Email gönderimlerinde başarı firmaların inbox’a ulaşma, okunma, tıklanma oranları, yüksek olması olarak yorumlanıyor.

İnbox’a ulaşmadaki yollardan birisi IP Reputation puanıdır. İçeriğiniz ne kadar düzgün olursa olsun eğer bu puanınız çok düşükse bir çok ESP’de spam olarak algılanıyor olabilirsiniz. Bu sizin reel’de spam email yapıyorsunuz anlamına gelmez. Ancak yinede spam filtrelerine takılıyor olabilirsiniz.  Html içerik + email listesi + IP Reputation + gönderim hızı, bunlar birbirlerine zincirlemedir.  Hepsinin doğrusal bir çizgide ilerlemesi için tüm alanlara dikkat etmelisiniz.

IP ReputationIP Reputation puanı dinamik bir yapıya sahiptir. Dolayısı ile bu puanı yükseltmek ve düşürmek sizin elinizdedir.  IP sadece size ait olan parmak iziniz gibidir. Gönderilerinizi bu sabit IP üzerinden yapmalısınız.

Listenize yapılan ilk 1-2 gönderimde bu puanı yükseltmek için gönderim hızınızı kontrol altına tutarak yavaş göndermelisiniz.  Bu nedenle ilk gönderimler “Welcome” kampanyası tarzında içerikler olmalıdır.

IP Reputation puanına olumsuz yönde etki eden faktörler:

  • Bulk gönderimler yapmak,
  • Kötü listeye gönderim yapmak,
  • Düzenli olarak gönderim yapmamak,
  • Listeden çıkmak isteyen kişileri listeden cıkarmamak ve yeniden gönderim yapmak,
  • Çok sayıda spam şikayeti almak, izinsiz listeye gönderim yapmak

Her alınan spam şikayeti IP Reputation puanınıza olumsuz yönde etki edebileceğini unutmayın!

IP Reputation puanınızı düzenli olarak kontrol etmeli eğer cok düşük ise gönderim hızınızı olabildiğince yavaş yapmalısınız. Puanınız yükseldiğinde içeriğinizdeki html  kodlamaya ve listenizin temizliğine dikkat ederek kademeli olarak hızınızı arttırabilirsiniz. Burda önemli olan gönderim volume de ani iniş ve çıkışlar yapmamaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *