CRM mi? 2

Geçen hafta en son nasıl olacak demiştik…

Henüz bir çok şirketin veri tabanının bulunmadığını düşünürsek, atılması gereken ilk adım şirketlerin, ürünleri yada hizmetleri ile ilgilenen yada bunları satın almış  kişilerden oluşan bir veri tabanı kurmasıdır.  Bu işlem Datamining olarak adlandırılabilir, bu data sahadan, reklam kampanyalarından, kendilerine ait web sitelerinden sosyal medyadan yada promosyonal çalışmaların bazılarından veya hepsinden olabilir.

Doğrusu datamining konusunda deneyimli şirketlerden danışmanlık hizmeti alınmasıdır.  Zira bu işlem birbirine bağlı bir çok mecra kullanılarak yapılmalıdır ki sonuçlar maksimize edilebilsin.  Müşteriniz hakkında ne kadar detaylı bilgi edinirseniz, onu o kadar iyi tanırsınız.  En iyi tanıdığınız kişiye de en doğru hizmeti verirsiniz.  Son zamanlarda çokça görülen veri satışı, ortak veri kullandırma gibi işlemler elinizde sadece adet olmasını sağlar, quantitiy değil quality deyimini yıllardır kullanmamıza rağmen, işletmeler hala veri tabanı deyince başka şirketlerden alınan verilerin değerli hatta kullanılabilir olduğu yanılgısına düşerler.

Verilerinizi toplarken dahi hedefleme yapmanız, hizmetinizle ilgilenen kitlelerden oluşturmanız, sosyal ağları, web sitenizi, fiziksek satış noktalarınızı kullanmanız önemlidir.

Bu verileri en iyi değerlendireceğiniz araç ise email marketing olarak görülmekte, hem ucuz , hem hızlı ama en önemlisi ölçülebilir olması.  Email marketingi, abonelerinize derginizi göndermek gibi düşünün.  İlk ne göndereceğinizi bilmeliler , bunu istemeliler ve en önemlisi okumalılar.  Tabii siz de bu dergiyi kimlerin istediğini, kimlerin okuduğunu, hangi sayfalarda ne kadar zaman geçirdiğini ölçümleyebilmelisiniz.

Bunları dergide yapamıyorsunuz ama emailde yapabilirsiniz, hatta 3.sayfayı okuyan bir kişiye, o sayfa ile ilgili otomatik kupon gönderebilirsiniz.  Yada doğum gününde ona özel bir içerik gönderebilrisiniz.

Evet teknoloji ile artık 10milyon müşterisi olan bir mahalle marketi olabilirsiniz.  Ve müşterilerinizi çok daha yakından tanıyabilir onlara tamda ihtiyaçları olan hizmeti verebilirsiniz.

Email marketing toplu mail gönderimi değildir, toplu gönderimler apartmanın 5.katından flyerları sokağa boşaltmak gibidir, ama email marketingde davetiye kişinin evine özel kurye ile gönderilir, kişinin aldığı, okuduğu ve hatta reaksiyonunun bilgisi alınır.

Ölçemezseniz hedefleyemezsiniz, hedefleyemezseniz de boşa kürek çekersiniz, yatırımlarınız, birikimleriniz boşa gider.

Hedeflerinizi belirleyin, CRM araçlarınızı belirleyin, veri tabanı oluşturun, hedef kitleniz ile interaktif iletişime geçin, onları şaşırtın ve hizmetlerinizi onların ilgi alanları, isteklerine  göre modifiye edin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *