Email gönderimlerinde müşterinizi elde tutmak için en iyi uygulamalar

Başarılı bir e-mail platformu ile müşteri kitlenize zamanında ve gerekli bilgileri sunarak onları elde tutabilmeniz çok önemlidir. Bu amaçla, bazı uygulamaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • Mail gönderimlerinizi hedefleyin – Müşteri listenizdeki herkese aynı jenerikle e-mail gönderimleri yapmayın. Belli müşteri kitleniz için e-mail içeriğinizi kişiye özel olarak hedefleyip, okuyucuya özel olduğunu hissettirebilirsiniz.
  • Davranışa göre gruplandırın – Hedeflediğiniz müşterilerinize daha önceden hazırlamış olduğunuz içerik ile gönderim yaptığınızda tıklamış olduğu linklere bakarak müşterileriniz analiz edebilirsiniz. Listenizdeki bu grubu; tıkladıkları linklere göre grupladığınızda kolaylıkla müşterilerinizin hangi ürün veya kategori ile daha ilgili olduklarını anlayıp buna göre daha aktif mail gönderimlerini yapabilirsiniz.
  • Performansları takip edin – Sadece listenizde bulunan müşterilerinize gönderdiğiniz e-maillere vermiş olduğu tepkileri değil, aynı zamanda e-mailin içeriğinde yer alan web siteniz ile ilgili linkleri de takip edebilirsiniz. Bu sayede de müşteri portföyünüzün nelerle ilgili olduklarını öğrenebilirsiniz. Bir dahaki e-mail gönderilerinizi sadece kişiye özel olarak ilgi alanlarıyla ilgili gönderimler yapabilir ve bu sayede hem müşterinizin ilgisini firmanıza daha çok çekebilir, hem de markanıza olan sadakati de artırabilirsiniz.
  • Modüler içeriğini geliştirin – Müşteri tabanınızda bulunan bilgilere göre farklı bölgeler için hedefleme yapabilirsiniz. Yapacağınız her gönderim için farklı içerik hazırlamadan dinamik içerik sistemleri ile lokasyona göre belirlenen alanı içerikte özelleştirerek kullanıcınız ile buluşturabilirsiniz.
  • Müşterilerin tercihlerini belli aralıklarla güncelleyin – Müşterileriniz sitenize ya da firmanıza ilk defa üye olduklarında ürün grubu, hizmet ya da gönderilecek içeriğe göre ilgi alanlarını belirleyebilmelidir. Yeni ürün duyurusu, kampanya, basın bülteni gibi başlıklarınızın olduğu bir iletişim formunda kullanıcı bilgi almak istediği alanları belirlediğinde daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. İlgi alanları göreceli bir kavram olduğundan müşterilerinizde ilgi alanları sürekli değişebilir. Yıl içerisinde en az bir kere müşterilerinizin tercihlerini hakkında güncelleme yapın veya e-mail gönderileri hakkında sisteminize girerek güncelleme yaptırttın.
  • Kişi listenizi temizleyin –  Periyodik olarak listenizi güncellediğinizde; geçmişte üyeniz olan kişilerin artık müşteriniz olmadığını ya da uzun zamandır sitenizden neden alışveriş yapmadığı (iş değişikliği, yeni pozisyon, email adresi değişikliği, firmanın kapanıp iflas ettiği) gibi birçok bilgiliyi bu sayede keşfedebilirsiniz. E-mail pazarlamasında liste temizliği veya güncelliği ise en önemli basamaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *